Sporten Riddersport

Riddersport er middelalderens våpenbruk til hest gjeninnført som en moderne sport. Vi legger stor vekt på en historisk sport, dvs. en sport hvor øvelsene er basert på historisk relevanse.

Grenene i sporten

Det konkurreres idag i grenene Nærstrid og Dyst.

Nærstrid

Grenen Nærstrid bygger på våpenbruk til hest dokumentert i manuskripter fra middelalderen.

I Nærstrid skal utøveren ri en definert bane med forskjellige våpen, og vise bruk av disse mot målskiver. Ekvipasjen får poeng for ridning (D) og våpenteknikk (T), men får kun disse poeng dersom målet tas ut.

Du kan lese mer om grenen i denne artikkelen fra hest.no

Kolbeturnering

Kolbeturnering er den grenen hvor mellom tre og seks ryttere rir mot hverandre på banen. Målet er å slå av motstandernes hjelmpryd med en kolbe, uten å få sin egen slått av.

Kolbeturnering stiller høye krav til rideferdigheter da man må kunne kontrollere hesten med en hånd blant andre ekvipasjer i galopp.

Du kan lese mer om grenen i denne artikkelen fra hest.no

Dyst

Grenen Dyst er den gamle sporten dyst, engelsk jousting. To ryttere rir mot hverandre med lanser, og forsøker å brekke tuppen av lansen på motstanderen. I denne grenen er det krav til harnisk (dvs. rustning) som beskytter rytteren mot treffene.

Det er én dommer for hver utøver (A og B dommer), hvor det i tillegg til treff bedømmes bl.a. lanseføring.

Du kan lese mer om grenen i denne artikkelen fra hest.no

FAQ - ofte stilte spørsmål

 • Hva trenger jeg for å være med på trening?

  Deg selv og en hest å ri på er egentlig alt som trengs. Nødvendig utstyr som sverd o.l. kan du få låne på trening.

 • Kreves det noe forkunnskaper for å være med på treninger?

  Treningen er lagt opp for alle, også de som aldri har prøvd før. Du behøver altså ingen forkunnskap. Vi stiller krav til at alle klarer å ri selv og styre sin egen hest, ryttere må minimum beherske trav.

 • Kan alle hester delta?

  Ja, vi skiller ikke på rase eller bruk, men vi anbefaler hester og ponnier på over 140cm mkh slik at rytter ikke skal ha problemer med å rekke opp til målene.

 • Kan jeg ta med hingst?

  I utgangspunktet kan du ta med hingst såfremt den oppfører seg/du har kontroll (men dette gjelder selvsagt like mye for vallaker og hopper også). Imidlertid, siden vi avholder treninger og konkurranser hos andre stalleiere, er vi nødt til å forholde oss til deres ønsker. Ta kontakt med den som arrangerer treningen/konkurransen.

 • Er dette western eller klassisk ridning?

  Valg av ridestil spiller ingen rolle. Du kan delta enten du rir klassisk, akademisk, western - eller noe annet. I konkurranser bedømmes du utifra samarbeid og letthet, ikke spesifikke dressurmomenter.

 • Når kan jeg begynne å dyste?

  For å få lov til å være med på dyst, må du først vise at du har både god våpenkontroll og rideferdigheter. Derfor begynner alle med nærstrid, også de som ønsker å satse på dyst.

Om riddersport.no

riddersport.no er en nettside for alle som er interessert i riddersport.

Du kan kan kontakte oss på post@riddersport.no, og du finner oss også på facebook